ارزیابی مقاومت ارقام مختلف گوجه فرنگی نسبت به بیماری خال زدگی باکتریایی

کد مقاله : 1780-23IPPC
نویسندگان
1ارومیه- کیلومتر 11 جاده سرو- پردیش دانشگاه ارومیه-دانشکده کشاورزی- گروه گیاه پزشکی
2گروه گیاه‌پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه
چکیده
بیماری خال‌زدگی باکتریایی گوجه‌فرنگی با عامل Pseudomonas syringae pv. tomato (Pst)، از بیماری‌های اقتصادی این محصول است که در مناطق مختلف کشت گوجه‌فرنگی دنیا وجود دارد. استفاده از ارقام مقاوم روشی موثر در جهت کاهش خسارت این بیماری محسوب می‌شود. در این تحقیق، واکنش 25 رقم مختلف گوجه‌فرنگی شامل 14 رقم استاندارد و 11 رقم هیبرید تجاری نسبت به بیماری مورد ارزیابی قرار گرفت. آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار انجام شد. تلقیح بیمارگر به گیاه به دو روش انجام شد. در روش اول، سوسپانسیون 105×1 سلول در میلی‌لیتر باکتری به اپیدرم زیرین برگ‌های گوجه‌فرنگی تزریق شد. در روش دوم، با کاربوراندوم روی برگ‌های گیاه خراش ایجاد شد و سوسپانسیون باکتری روی بخش‌های هوایی بوته‌های 5-4 برگی اسپری گردید. بوته‌های تلقیح شده به مدت 48 ساعت در دمای 25 درجه سلسیوس زیر پوشش پلاستیکی با رطوبت نسبی 98-95% نگهداری شدند. پس از آن، شرایط گلخانه به صورت دمای 27 درجه سلسیوس در روز و 21 درجه سلسیوس در شب، با رطوبت نسبی70-50% تنظیم شد. علایم بین 3 تا 10 روز پس از تلقیح بوته‌ها ظاهر شدند. علایم به صورت لکه‌های کلروزه بودند که به تدریج خشک شده و به صورت لکه‌های نکروزه با هاله زرد تغییر می‌یافتند. پس از 25 روز، تعداد لکه‌ها شمارش و قطر آن‌ها اندازه‌گیری شد. جهت تعیین مقاومت ارقام مورد مطالعه، از شاخص عددی 1 تا 5 بر اساس درصد لکه-های ایجاد شده در برگ استفاده شد. بر اساس نتایج این آزمایش، ارقام مختلف گوجه‌فرنگی سطوح متفاوتی از آلودگی به Pst، بین 15 تا 100 درصد نشان دادند. تفاوت معنی‌داری در سطح 1% بین ارقام مورد مطالعه مشاهده شد. ظهور لکه‌ها در ارقام Hyb.8320، 2270، CalJ N3، Early urbana، Falat CHو رقم بومی ارومیه زودتر از سایر ارقام بود. در اندازه‌گیری نهایی، اندازه لکه‌ها و قطر هاله زرد نیز در این ارقام بیشتر بود. ارقام Hyb.1585، Hyb.Superset و Primax به عنوان متحمل‌ترین ارقام شناخته شدند. هیچکدام از ارقام مورد مطالعه، نسبت به بیماری مقاوم نبودند.
کلیدواژه ها
موضوعات
 
Title
Evaluation of different tomato cultivars resistance to bacterial speck disease
Authors
Afsaneh Abbaspour Anbi, Maryam Khezri
Abstract
Tomato bacterial speak caused by Pseudomonas syringae pv. tomato (Pst), is one of the economic disease that occurs worldwide, wherever tomatoes are grown. Use of resistant cultivars is an effective strategy to reduce the damage of this disease. In this study, a total of 25 different tomato cultivars including 14 standard cultivars and 11 commercial hybrids were evaluated in response to the disease. The experiment was conducted in a completely randomized design with four replications. Plant incubation was carried out in two methods. In first method, bacterial suspension (1×105 CFUml-1) was injected in the lower epidermis of the tomato leaves. In second one, carborundum powder used for scratching the leaf surfaces, and bacterial suspension of 1×105 CFUml-1 sprayed on seedling foliage. Incubated seedling was kept under the plastic cover at 25 °C and 95-98% RH for 48 hours. After that, greenhouse conditions adjusted at 27 °C day/21 °C night with 50-70% RH. Symptom was appeared between 3 to 9 days after inoculation. Symptoms were appeared as chlorotic spots that gradually turned to necrosis spots with yellow halo. After 25 days, the number of spots was counted and their diameter was measured. To determination of cultivar resistance, numerical index from 1 to 5 was used according to percentage of symptom area on leaves. Results showed 15 to 100 % infection to Pst in different tomato cultivars. Significant difference at 1% level was observed between cultivars. Spots were observed in Hyb.8320, 2270, CalJ N3, Early urbana, Falat CH and Urmia native cultivar earlier than others. In the final measurement, the size of spots and the diameter of yellow halo were higher in these cultivars. Cultivars of Hyb.1585, Hyb. Superset and Primax were evaluated as the most tolerant cultivars. None of the studied cultivars were resistant to disease.
Keywords
Disease management, Pseudomonas syringae pv. tomato, Standard cultivars, Hybrids, Tomato