اثر اسید سالیسیلیک در فعالیتهای بیوشیمیایی موثر در القای مقاومت به سپتوریوز برگی گندم
کد مقاله : 1754-23IPPC
نویسندگان
گنبد کاووس- میدان بسیج- خوابگاه دخترانه سمیه- روبروی آب و فاضلاب
چکیده
گندم غذای اصلی حدود 35% جمعیت جهان را تشکیل داده است و پیشبینی میشود تا سال 2020، تقاضای جهانی برای این محصول بین 840 تا 1050 میلیون تن باشد. بیماری لکه برگی سپتوریوز گندم یکی از بیماریهای مهم گندم میباشد که هر ساله خسارت زیادی را به محصولات زراعی وارد میکند. قارچ آسکومیست Mycospharella graminicola عامل سپتوریای برگی گندم میباشد که تهدید بزرگی در صنعت تولید مواد غذایی جهان محسوب میشود. امروزه استفاده از القاءکنندههای مقاومت به یک تمرکز اصلی تبدیل شده است، از جمله این القاءکنندهها میتوان به سالیسیلیک اسید اشاره کرد. سالیسیلیک اسید یک ترکیب شبه هورمون و آندوژن در گیاهان است که در هنگام تنش اعم از تنش خشکی، تنش شوری و تنش بیماریزایی به مقدار زیاد سنتز میشود. با توجه به ناکارآمدی روشهای زراعی در مهار موثر بیماری، مقاومت جدایههای قارچ به سموم سیستمیک، استفاده از ارقام مقاوم، اقتصادیترین و بهترین و از نظر زیستمحیطی، سالمترین روش مقابله با این بیماری است. در این پژوهش اثر سالیسیلیک اسید به عنوان القاءکننده مقاومت در فعالیتهای بیوشیمیایی مانند قندهای محلول، پرولین و آنتوسیانین در بیماری لکه برگی سپتوریوز گندم مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور سالیسیلیک اسید در دو غلظت (0 و 2.0 میلیگرم در لیتر) به صورت اسپری برگی(مرحله دو برگی) استفاده شد و 48 ساعت پس از تیمار با قارچ عامل بیماری مایهزنی شد. نمونه برداری در زمانهای 0، 12، 24، 48، 96 و 240 ساعت پس از آلودگی انجام شد و میزان این فعالیتها مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان میدهد که پیش تیمار گیاهان با سالیسیلیک اسید میتواند باعث افزایش این فعالیتها و مقاومت گیاه شود. نتایج نشان میدهد که پیش تیمار گیاهان با سالیسیلیک اسید میتواند باعث افزایش فعالیتهای بیوشیمیایی و مقاومت گیاه شود. هدف از انجام این پژوهش، القای مقاومت در گیاه حساس گندم رقم کوهدشت نسبت به بیماری لکه برگی سپتوریوز و تغییرات فعالیتهای بیوشیمیایی در گیاهان تیمار و شاهد بود. نتایج حاکی از این بود که گیاهان تیمار شده با غلظت 2 میلی مولار سالیسیلیک اسید میزان فعالیت قندهای محلول، پرولین و آنتوسیانین به ترتیب(70/89، 67/11 و 90/5) نسبت به گیاه شاهد به ترتیب(63/72، 86/4 و 35/5) عملکرد بهتری را از خود نشان دادند. گیاهان در هنگام تنش چه(زنده و غیرزنده) مکانیسم دفاعی آنتی اکسیدانی خود را فعال مینمایند تا در مقابله با بیمارگر از خود محافظت نمایند.
کلیدواژه ها
موضوعات
Title
The Effect of Salicylic Acid on Biochemical Activity Effective in Inducing Wheat Septoriosis
Authors
Zahra Mahmoudi
Abstract
Main wheat is about 35% of the world's population, and by 2020 the global demand for this product is expected to be between 840 and 1050 million tonnes. Wheat septavirus leaf spot disease is one of the most important diseases of wheat, which causes a lot of damage to crops every year. Mycospharella graminicola is an aschemic fungus that acts as a major threat to the global food industry. Today, the use of resistance inducers has become a major focus, including the induction of salicylic acid. Salicylic acid is a pseudo-hormonal and endogenous compound in plants that is synthesized in plenty of stress during stress, including drought stress, salinity stress and pathogenic stress. Regarding the inefficiency of agronomic methods in effective control of the disease, the resistance of fungal isolates to systemic toxins, the use of resistant cultivars, the most economical and the best and the most environmentally friendly varieties, is the healthiest way to cope with this disease. In this study, The effect of salicylic acid as a resistance inducer in biochemical activities such as soluble sugars, proline and anthocyanin in wheat septorius disease was studied. For this purpose salicylic acid was used in two concentrations (0 and 2.0 mg / l) in spray (2-leaf stage) and 48 hours after treatment with fungus, the agent was induced. Sampling was performed at 0, 12, 24, 48, 96 and 240 hours after contamination and the rate of these activities was investigated. The results show that pretreatment of salicylic acid plants can increase these activities and plant resistance. The results show that pre-treatment of salicylic acid plants can increase biochemical activity and plant resistance. The purpose of this study was to induce resistance in susceptible wheat plant of Kohdasht cultivar to septurous leaf spot disease and changes in biochemical activity in treated and control plants. The results showed that the plants treated with 2 mM salicylic acid had the highest activity of soluble sugars, proline and anthocyanins (89.77, 11.67 and 5.90), respectively (72.63, 86.4 and 35/5) showed better performance. The plants (inactive and non-living), during their stress, activate their antioxidant defense mechanism to protect themselves against the patient.
Keywords
salicylic acid, Anthocyanin, Leprosy septoriosis, Proline, Soluble carbohydrates