اثر اسید سالیسیلیک در فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی موثر در القای مقاومت به سپتوریوز برگی گندم
کد مقاله : 1752-23IPPC
نویسندگان
گنبد کاووس- میدان بسیج- خوابگاه دخترانه سمیه- روبروی آب و فاضلاب
چکیده
گندم غذای اصلی حدود 35% جمعیت جهان را تشکیل داده است و پیشبینی میشود تا سال 2020، تقاضای جهانی برای این محصول بین 840 تا 1050 میلیون تن باشد. بیماری لکه برگی سپتوریوز گندم یکی از بیماریهای مهم گندم میباشد که هر ساله خسارت زیادی را به محصولات زراعی وارد میکند. قارچ آسکومیست Mycospharella graminicola عامل سپتوریای برگی گندم میباشد که تهدید بزرگی در صنعت تولید مواد غذایی جهان محسوب میشود. امروزه استفاده از القاءکنندههای مقاومت به یک تمرکز اصلی تبدیل شده است، از جمله این القاءکنندهها میتوان به سالیسیلیک اسید اشاره کرد. سالیسیلیک اسید یک ترکیب شبه هورمون و آندوژن در گیاهان است که در هنگام تنش اعم از تنش خشکی، تنش شوری و تنش بیماریزایی به مقدار زیاد سنتز میشود. با توجه به ناکارآمدی روشهای زراعی در مهار موثر بیماری، مقاومت جدایههای قارچ به سموم سیستمیک، استفاده از ارقام مقاوم، اقتصادیترین و بهترین و از نظر زیستمحیطی، سالمترین روش مقابله با این بیماری است. در این پژوهش اثر سالیسیلیک اسید به عنوان القاءکننده مقاومت روی فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدان پراکسیداز، کاتالاز و آسکورباتپراکسیداز در بیماری لکه برگی سپتوریوز گندم مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور سالیسیلیک اسید در دو غلظت (0 و 2.0 میلیگرم در لیتر) به صورت اسپری برگی(مرحله دو برگی) استفاده شد و 48 ساعت پس از تیمار با قارچ عامل بیماری مایهزنی شد. نمونه برداری در زمانهای 0، 12، 24، 48، 96 و 240 ساعت پس از آلودگی انجام شد و میزان فعالیت آنزیمها مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان میدهد که پیش تیمار گیاهان با سالیسیلیک اسید میتواند باعث افزایش فعالیت آنزیمها و مقاومت گیاه شود. هدف از انجام این پژوهش، القای مقاومت در گیاه حساس گندم رقم کوهدشت نسبت به بیماری لکه برگی سپتوریوز و تغییرات فعالیتهای آنتیاکسیدانی در گیاهان تیمار و شاهد بود. نتایج حاکی از این بود که گیاهان تیمار شده با غلظت 2 میلی مولار سالیسیلیک اسید میزان فعالیت آنزیمهای پراکسیداز، کاتالاز و آسکوربات پراکسیداز به ترتیب (054/0، 068/0و 011/0) را نسبت به شاهد، نشان دادند. گیاهان در هنگام تنش چه(زنده و غیرزنده) مکانیسم دفاعی آنتی اکسیدانی خود را فعال مینمایند تا در مقابله با بیمارگر از خود محافظت نمایند.
کلیدواژه ها
موضوعات
Title
Effect of salicylic acid on the activity of antioxidant enzymes effective in inducing resistance to wheat septoriosis
Authors
Zahra Mahmoudi
Abstract
Main wheat is about 35% of the world's population, and by 2020 the global demand for this product is expected to be between 840 and 1050 million tonnes. Wheat septavirus leaf spot disease is one of the most important diseases of wheat, which causes a lot of damage to crops every year. Mycospharella graminicola is an aschemic fungus that acts as a major threat to the global food industry. Today, the use of resistance inducers has become a major focus, including the induction of salicylic acid. Salicylic acid is a pseudo-hormonal and endogenous compound in plants that is synthesized in plenty of stress during stress, including drought stress, salinity stress and pathogenic stress. Regarding the inefficiency of agronomic methods in effective control of the disease, the resistance of fungal isolates to systemic toxins, the use of resistant cultivars, the most economical and the best and the most environmentally friendly varieties, is the healthiest way to cope with this disease. In this study, the effect of salicylic acid as a resistance inducer on the activity of antioxidant peroxidase, catalase and ascorbate peroxidase enzymes in wheat septavirus leaf spot disease was investigated. For this purpose salicylic acid was used in two concentrations (0 and 2.0 mg / l) in spray (2-leaf stage) and 48 hours after treatment with fungus, the agent was induced. Sampling was carried out at 0, 12, 24, 48, 96 and 240 hours after infection and the activity of enzymes was investigated. The results show that pre-treatment of salicylic acid plants can increase enzymes activity and plant resistance. The purpose of this study was to induce resistance in wheat straw of Kohdasht cultivar to septurous leaf spot disease and changes in antioxidant activity in treated and control plants. The results indicated that the plants treated with 2 mM salicylic acid showed the activity level of peroxidase, catalase and ascorbate peroxidase activity (0.054, 0.068 and 0.11), respectively. The plants (both live and non-living) during their stress activate their antioxidant defense mechanism to protect themselves against the patient.
Keywords
salicylic acid, Ascorbate peroxidase, Peroxidase enzyme, Catalase enzyme, Leprosy septoriosis