اثر کشندگی عصاره دوگیاه دارویی روی شیره خشک پسته

کد مقاله : 1701-23IPPC
نویسندگان
1ابوذر 2-کوچه 18
2استاد ، داﻧﺸﮑﺪه ﮐﺸﺎورزی ، ﮔﺮوه ﮔﯿﺎه ﭘﺰﺷﮑﯽ،داﻧﺸﮕﺎه ولیعصر رفسنجان
3-دانشیار، داﻧﺸﮑﺪه ﮐﺸﺎورزی ، ﮔﺮوه ﮔﯿﺎه ﭘﺰﺷﮑﯽ،داﻧﺸﮕﺎه ولیعصر رفسنجان
4عضو هیئت علمی
چکیده
پسیل معمولی پسته یکی از آفات بومی مهم باغات پسته در ایران است که با تغذیه از شیره نباتی در پشت برگ ها، روی جوانه ها و میوه ها خسارات جبران ناپذیری به محصول پسته وارد می کند. کشاورزان به این آفت شیره خشک می گویند زیرا عسلک دفع شده از انتهای بدن پوره های این آفت در مقابل هوا خشک شده تبدیل به دانه های مدور شکر مانندی می شود که روی برگ ها و زیر درختان میریزند. تغذیه پوره ها و حشرات بالغ این آفت از شیره گیاهی سبب ریزش جوانه ها، برگ ها و پوکی دانه ها می شود به طوری که روی عملکرد کمی و کیفی محصول سال های بعد نیز تاثیر می گذارد. روش های مختلفی از جمله استفاده از آفت کش ها برای از بین بردن این آفت استفاده شده اما به علت مشکلات زیست محیطی و محافظت از منابع طبیعی از جمله آب و خاک استفاده از روش های دیگر ضروری می باشد.در سال های اخیر استفاده از عصاره های گیاه برای کنترل آفات مورد توجه قرار گرفته است. در این تحقیق تأثیر عصاره های اتانولی آلوئه ورا و روناس روی سن پنج پورگی پسیل در دمای 1±25 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 5±65 درصد و دوره نوری روشنایی به تاریکی 8:16 (روشنایی به تاریکی) ارزیابی شد. در آزمایش های زیست سنجی دیسک های برگی در غلظت های مختلف عصاره ها با استفاده از اسپریر روی پوره های سن پنج پسیل پسته پاشیده شد و آب مقطر و اتانول به عنوان شاهد مورد استفاده قرار گرفت و 24 ساعت بعد از تیمار کردن مرگ و میر محاسبه شد. غلظت کشنده پنجاه درصد LC50)) برای عصاره های آلوئه ورا و روناس به ترتیب 83/3938 و 24/4600 محاسبه شد. برآورد غلظت کشنده نشان میدهد که اثرکشنده آلوئه ورا روی پسیل پسته بیشتر است. لذا برای کنترل پسیل پسته علاوه بر رعایت شرایط مدیریتی، استفاده از عصاره آلوئه ورا موثر می باشد.
کلیدواژه ها
موضوعات
 
Title
The Effect of Two Medicinal Plants on Pistachio psylla
Authors
mahnoosh mohammadi nezhad, Mohammad Amin Samih, Ali Alizadeh, Hadi Zohdi
Abstract
Agonoscena pistaciae is one of the most important native pests of pistachio gardens in Iran. By feeding on vegetable syrup , they bring irreparable damage to the pistachio crop. Farmers say to this pest “dry wine”, Because the honeydew released from the body of this psylla, dried and inform Sugar particles under trees were shown. Nutrition of nymphs and adult insects caused break down buds, leaves and seeds. It also affects the quantitative and qualitative products of the next years. Various methods, including the use of pesticides, have been used to control this pest, but due to environmental problems and the protection of natural resources, the used of insecticides must be reduce. In recent years, the use of plant extracts has been considered for pest control. In this research, the effect of ethanolic extracts of Aloe vera and Rubia tincturum on the age of five nymph of pistachio psylla at 25±1°C , humidity 65±5 % and light period 8:16(Light to darkness) evaluated. Bioassay tests were done on leaf discs and with different concentrations of extracts were sprayed on a fifth instar pistachio psylla and distilled water and ethanol were used as control treatments. The numbers of dead psylla were cantered 24 hours after spraying. This experiment was conducted in a completely randomized design with 5 replications for each treatment. Data was analyzed with probit software. Lethal concentration (LC50) for Aloe vera and Rubia tincturum extracts evaluated 3.938 and 4.6 g/l respectively. lethal concentration indicates that the effect of aloe vera extract on pistachio spsylla is higher than Rubia tincturum extract. Therefore, in order to control of pistachio psylla, In addition to garden management, the used of Aloe Vera extract can be effective.
Keywords
Aloe Vera, Rubia tincturum, Agonoscena pistaciae