تعیین تاثیرعصاره های آلوئهورا و پوستپسته درکنترل پسیل پسته
کد مقاله : 1699-23IPPC
نویسندگان
1ابوذر 2-کوچه 18
2استاد ، داﻧﺸﮑﺪه ﮐﺸﺎورزی ، ﮔﺮوه ﮔﯿﺎه ﭘﺰﺷﮑﯽ،داﻧﺸﮕﺎه ولیعصر رفسنجان
3-دانشیار، داﻧﺸﮑﺪه ﮐﺸﺎورزی ، ﮔﺮوه ﮔﯿﺎه ﭘﺰﺷﮑﯽ،داﻧﺸﮕﺎه ولیعصر رفسنجان
4عضو هیئت علمی
چکیده
ﭘﺴﯿﻞ ﻣﻌﻤﻮﻟﯽﭘﺴﺘﻪ ﺑﺎ ﻧﺎم ﻋﻠﻤﯽ Burkhardt and Lauterer(Hem:Aphalaridae) Agonoscena pistaciaeاز جمله آفات مهم پسته می باشد. که هر ساله با تغذیه از شیره گیاهی باعث ریزش برگ، افزایش پوکی، دهان بستگی محصول و ریزش جوانه های سال آینده شده و خسارات زیادی به کشاورزان وارد می کند. جهت کنترل این آفت بیشترین میزان سم در باغات پسته مصرف می شود. به منظور حفظ و حمایت از محیط زیست و تولید سالم ، جایگزینی مواد کم خطر به جای سموم در برنامه مدیریت تلفیقی ضروری است. در اﯾﻦ ﺗﺤﻘﯿﻖ ﺗﺄﺛﯿﺮﻋﺼﺎرهﻫﺎی اﺗﺎﻧﻮﻟﯽ عصاره پوستپسته و برگ آلوئهورا روی پوره های سن پنج پسیل پسته به روش پاشش و در شرایط ثابت (دمای 1±25 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 5±65 درصد و دوره روشنایی به تاریکی 8:16) ارزیابی شد.در آزمایش های زیست سنجی دیسک های برگی در غلظت های مختلف عصاره ها با استفاده از اسپرییر روی پوره های سن پنجم پسیل پسته پاشیده شد و آب مقطر و اتانول به عنوان شاهد مورد استفاده قرار گرفت و 24 ساعت بعد از تیمار کردن مرگ و میر محاسبه شد.این آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی در 5 تکرار برای هر تیمار انجام شد. داده ها با نرم افزار پروبیت مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که دز کشنده 50 درصد برای عصاره های آلوئهورا و پوست پسته در 24 ساعت پس از تیمار به ترتیب 3/938 و 10/994گرم بر لیتر و شیب خط به ترتیب 0/26±2/30 و 0/34±2/50 محاسبه شد. بر اساس این نتایج عصاره گیاهی آلوئهورا در مقایسه با عصاره گیاهی پوست پسته روی آفت موثرتر است و می توان به عنوان گزینه پیشنهادی برای کنترل آفت مورد توجه قرار گیرد.
کلیدواژه ها
موضوعات
Title
Determination of the Effect of Aloe Vera and Pistachio peel skin extracts on Pistachio psylla
Authors
mahnoosh mohammadi nezhad, Mohammad Amin Samih, Ali Alizadeh, Hadi Zohdi
Abstract
Agonoscena pistaciae Burkhardt and Lauterer (Hem:Aphalaridae) are the important pests of pistachio garden. In each year, these pests feeding on juice of leaf and cased the drop of leaf and buds, as reduce of crop in next year and getting serious damage to farmers. In addition, it consumes the most amount of poison in pistachio gardens. To control this pest, a lot of poison is consumed in pistachio gardens. In order to preserve the environment and produce healthy, replacement of low risk materials with pesticides is necessary in the integrated management pprograms. In this research, the effect of ethanolic extracts of Pistachio peel skin and leaves of Aloe vera on five-year-old pistachio nymphs by spraying and under constant conditions (at a temperature of 25±1 °C, humidity 65±5 percentage and the light period 8:16) evaluated. Bioassay tests were done on leaf discs and with different concentrations of extracts were sprayed on a fifth instar pistachio psylla and distilled water and ethanol were used as control treatments. The numbers of dead psylla were cantered 24 hours after spraying. This experiment was conducted in a completely randomized design with 5 replications for each treatment. Data was analyzed with probit software. Results shows the lethal concentration (LC50) for Aloe vera and Pistachio peel skin in 24 hours after treatment, respectively 39.398 and 10.994 g / l and line gradient respectively2.30±0.26 and 2.50±0.34 evaluated. Based on these results, Aloe vera plant extract is more effective than Pistachio peel skin extract and can be considered in control pests programs.
Keywords
Dehydration concentration, Plant extract, Agonoscena pistaciae