ارزیابی بیماریزایی جدایه‌های Pyrenophora graminea و واکنش ارقام جو

کد مقاله : 1669-23IPPC
نویسندگان
1خیابان امام، جنب فنی و حرفه ای سمیه پلاک 34
2مرکز آموزش عالی شهید باکری میاندوآب دانشگاه ارومیه
3کرج - خیابان دانشکده، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، گروه گیاهپزشکی، کدپستی: 3158777871
چکیده
لکه نواری جو با عامل Pyrenophora graminea از مهم‌ترین بیماری های جو است که تهدیدی جدی برای این محصول به شمار می-رود. در طی سال زراعی 1395، نمونه های برگ آلوده به بیماری، از برخی مناطق استان‌های آذربایجان غربی (میاندوآب، نقده)، آذربایجان شرقی (میانه، مراغه)، اردبیل (برجلو) و زنجان (خرمدره) به دست آمد. جهت جداسازی عامل بیماری، بخش‌هایی از بافت‌های آلوده به مدت 10 دقیقه زیر جریان ملایم شیر آب شسته شد، سپس با اسکالپل به قطعات کوچکتری (به ابعاد تقریبی 5 در 5 میلی‌متر) بریده شده و به مدت یک دقیقه در محلول رقیق شده هیپوکلریت سدیم (فرم تجاری) 10 درصد (نیم درصد کلر فعال) ضد عفونی سطحی گردیدند. پس از سه بار شستشو با آب مقطر استریل و رطوبت‌گیری، قطعات یک سانتی‌مترمربع نمونه ها به تشتک‌های پتری حاوی محیط‌های کشت آب- آگار (WA) دو درصد و دمای 25 درجه سلسیوس منتقل گردیدند. قارچ‌های رشد کرده روی محیط کشت WA دو درصد به روش تک کنیدیوم خالص‌سازی شدند و تعداد 121 جدایه P. graminea به دست آمد. پس از شناسایی مورفولوژیکی و تائید مولکولی جدایه ها، ارزیابی بیماریزایی 20 جدایه منتخب از تمامی مناطق نمونه برداری، و واکنش ارقام مختلف جو نسبت به جدایه‌های مربوطه توسط روش ساندویچ، به صورت قرار دادن بذور ضدعفونی شده با وایتکس 1 درصد، در بین دو لایه قارچ رشد کرده بر روی محیط کشت PDA جهت آلوده سازی بذور انجام گرفت. ساندویچ‌های حاوی قارچ و بذور در دمای 14-12 درجه سلسیوس و شرایط تاریکی به مدت 20-15 روز نگهداری شدند. آزمون بیماریزایی در شرایط دمایی 2±23درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 90-70 درصد تحت شرایط گلخانه صورت گرفت. در بررسی شدت بیماریزایی جدایه‌ها روی دو رقم حساس و مقاوم در مجموع سه جدایه با بالاترین شدت بیماریزایی روی رقم ماکویی (100%، 100% و 5/57%) و رقم فجر30 (100%، 100% و 5/37%) انتخاب شدند. نهایتا از سه جدایه منتخب برای بررسی واکنش ارقام والفجر، ترکمن، بهمن، نیمروز، کویر، دشت، ریحان و نیک استفاده گردید. نتایج نشان داد که ارقام دشت و بهمن با درصد بیماریزایی پایین‌تر نسبت به سایر ارقام، ارقام مقاوم شناخته شدند و همچنین ارقام نیمروز، ریحان و نیک درارای بالاترین میزان علائم و آلودگی بودند.
کلیدواژه ها
موضوعات
 
Title
Pathogenicity evaluation of Pyrenophora graminea isolates and reaction of barley cultivars
Authors
bita babakhani, abdollah ahmadpour, Mohammad Javan-Nikkhah
Abstract
Barley leaf stripe with the causal agent of Pyrenophora graminea is one of the most important barley diseases that considered a serious threat to this crop. During 2016, a sampling was conducted from cultivated barley at some regions of West Azerbaijan province (Miandoab, Naghadeh), East Azerbaijan province (Miyane, Maragheh), Ardebil province (Borjlo), and Zanjan province (Khorramdareh). Plant specimens infected washed for 10 minutes under a gentle tap water flow, then cut into smaller pieces (approximately 5 mm by 5 mm) with scalpel subjected to surface sterilization with 10% sodium hypochlorite solution for 1-2 min, rinsed three times by sterile water, one centimeter specimens were transferred to petri dishes containing 2% water-agar (WA) culture medium and 25 ° C temperature. Grown fungi were purified on 2% WA medium using single spore and 121 isolates of P. graminea were obtained. After morphological identification and molecular confirmation, pathogenicity evaluation of 20 selected isolates representatives of all regions and reaction of different cultivars of barley to the isolates were done by sandwich method. Seeds sterilized by 10% sodium hypochlorite for five minutes and placed in two fungal layers have grown on a PDA culture medium for contamination. Sandwiches containing isolates and seeds were kept at temperature of 14-12 °C and dark conditions for 20-15 days. The pathogenicity tests were done at 23 ± 2 °C and a relative humidity of 70-90% of greenhouse conditions. In order to assessment of pathogenicity severity of isolates on two sensitive and resistant cultivars, in total, three isolates with the highest pathogenicity were selected on Makoei (100%, 100% and 57.5%) and Fajr 30 (100%, 100% and 37.5%). Finally, three selected isolates were used to investigate the reaction of Valfajr, Turkaman, Bahman, Nimrooz, kavir, Dasht, Rihan and Nick cultivars. The results showed that Dasht and Bahman cultivars with lower pathogenicity were identified as resistant cultivars, and Nimrooz, Rihan and Nick cultivars were the highest level of symptoms and infection.
Keywords
resistant cultivars, Pathogenicity, leaf stripe, morphological identification