ارزیابی اثر تنش شوری و دما بر رشد گونه های قارچ بیوکنترلی تریکودرما در شرایط آزمایشگاهی

کد مقاله : 2134-23IPPC
نویسندگان
1فارس ،فسا بلوار خیر آباد نبش کوچه 15 کد پستی 7461988195
2گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ولی عصر،رفسنجان ،ایران
3گروه گیاهپزشکی دانشکده کشاورزی دانشگاه ولی عصر رفسنجان
4گروه گیاه‌پزشکی دانشکده کشاورزی دانشگاه ولی عصر (عج) رفسنجان، ایران
5گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی،دانشکده کشاورزی ،دانشگاه ولی عصر ، رفسنجان ، ایران
چکیده
تنش های محیطی از جمله مهمترین عوامل کاهش دهنده محصولات کشاورزی در سطح جهان هستند که سبب کاهش رشد و عملکرد گیاهان می‌گردند. علاوه بر گیاهان که از تنش‌های محیطی متاثر می‌شوند میکروارگانیسم‌ها نیز تحت‌تاثیر این تنش‌ها قرار می‌گیرند. توسعه حضور میکروارگانیسم در اکوسیستم بستگی یه توانایی آن‌ها برای استقرار و تکثیر در شرایط نامساعد محیطی مانند خشکی، دمای بالا، کمبود مواد غذایی، حضور فلزات سنگین و شوری دارد. قارچ بیوکنترلی Trichoderma تقریبا در تمام انواع خاکهای معتدل و گرمسیری وجود دارند این قارچ معمولا در خاک‌های مختلف قادر به بقا است و گونه‌هایی از آن درتمام مناطق اقلیمی زندگی می‌کنند. گونه‌های تریکودرما قادر به کنترل بیمارگر به وسیله‌ی القاء مقاومت و یا حمله‌ی مستقیم به قارچهای بیماریی‌زایی گیاهی، تغییر در ترکیب میکروفلور ریشه، افزایش جذب و حلالیت مواد مغذی خاک، افزایش توسعه ریشه و تشکیل ریشه‌های موئین و افزایش تحمل نسبت به تنش می‌باشند. در این پژوهش گونه‌های مختلفی از قارچ تریکودرما از نظر توانایی تحمل به شوری در سطوح مختلف نمک سدیم کلراید (8/0 ،1 و2 مولار) مورد ارزیابی قرار گرفته و از بین آنها جدایه‌های متحمل‌تر به شوری برای ارزیابی تحمل دمایی مورد استفاده قرار گرفتند. اثر شوری بر رشد جدایه‌های تریکودرما با محیط کشت PDA که دارای غلظت‌های مختلف نمک در سطوح شوری مختلف بود، انجام شد. پس از آن جدایه‌ها از نظر تحمل به دما، در دماهای 25، 35 ،40 و 45 درجه سلسیوس غربالگری شدند. نتایج، نشان‌دهنده‌ی اثر بازدارنده شوری و دما بر روی رشد جدایه‌ها و تفاوت معنی‌دار آنها بود. نتایج همچنین نشان داد که هیچ کدام از جدایه ها قادر به رشد در سطح شوری 2 مولار و دمای 40 و 45 درجه سلسیوس نبودند اما در دمای 35 درجه دارای میزان رشد متفاوتی نسبت به دمای 25 درجه سلسیوس بودند. نتایج نشان داد که جدایه‌های متعلق به گونه T. aureoviridae نسبت به سایر گونه‌ها (T. harzianum , T. brevicompactum , T. virens) از نظر شوری و دما محتمل تر بودند. با توجه به نتایج بدست آمده می‌توان گفت که جدایه‌هایی از قارچ بیوکنترلی تریکودرما از نظر تحمل به دما و شوری در سطح بالایی قرار دارند که کاربرد آنها می تواند تاثیر بسزایی در راستای کاهش اثرات تنش‌های محیطی داشته باشد.
کلیدواژه ها
موضوعات
 
Title
Evaluation the effect of salinity and temperature stress on Trichoderma biocontrol isolates growth in laboratory conditions
Authors
nooshin derakhshan, hossein alaei, Roohallah Saberi Riseh, Ebrahim Sedaghati, Asghar Rahimi
Abstract
Environmental stresses are one of the most important factors in reducing agricultural production in worldwide, which reduces the growth and yield of plants. In addition to plants are affected by environmental stresses, microorganisms are also affected by these stresses. The development of the presence of microorganisms in the ecosystem depends on their ability to deploy and reproduce in adverse environmental conditions such as drought, high temperatures, food shortages, the presence of heavy metals and salinity. Trichoderma biocontrol fungi exist in almost types of moderate and tropical soils. This fungus is usually able to survive in various soils, and its species lives in all climatic zones. Trichoderma species are able to control the pathogen by inducing resistance or direct attack on plant pathogenic fungi, changes in the microflora of the root, increasing the absorption and solubility of the soil nutrients, increasing root development and formation of capillary roots and increasing tolerance to stress. In this study, various species of Trichoderma fungi were evaluated for salt tolerance at different levels of sodium chloride (0.8, 1 and 2 Molar), and among them, salt tolerant isolates were used to evaluation the temperature tolerance. The effect of salinity on growth of Trichoderma isolates was determined by PDA medium containing various salt concentrations. Then, the isolates were screened for temperature tolerance at 25, 35, 40 and 45 ° C. The results indicated the inhibitory effect of salinity and temperature on the growth of isolates and showed significant difference between them. The results also showed that none of the isolates were able to grow at a salinity level of 2 M and temperatures of 40 and 45 ° C, but they had different growth rate at 35 ° C than the temperature of 25 ° C. The results showed that isolates belonging to T. aureoviridae were more tolerated for salinity and temperature than other species (T. harzianum, T. brevicompactum, T. virens). According to the obtained results, it can be said that isolates of Trichoderma biocontrol fungi are highly tolerated in terms of temperature and salinity. Their application can have a significant effect in reducing the effects of environmental stresses.
Keywords
: Tolerant strain, Environmental stresses, Biocontrol activity