بررسی تاثیر قارچ مایکوریزا و باکتری محرک رشد گیاه (PGPR) بر روی صفات کلروفیل و قطر ساقۀ پسته در یک خاک شور

کد مقاله : 2124-23IPPC
نویسندگان
1ا پلاک نتهای م امام شهر ک
2دانشجوی کارشناسی ارشد علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع‌طبیعی، دانشگاه اردکان
3استادیار پژوهشی بخش تحقیقات گیاه پزشکی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان یزد، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، یزد، ایران
4استادیار گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع‌طبیعی ، دانشگاه اردکان
5دانشجوی کارشناسی ارشد شناسایی و مبارزه با علف‌های هرز دانشگاه ولیعصر رفسنجان
چکیده
پسته یکی از مهمترین محصولات باغی که با نام ایران در آمیخته و تولید آن در کشور ما سابقه تاریخی دارد. یکی از مهم‌ترین معضلات پیش‌رو در مناطق پسته‌کاری ایران شوری خاک است، که این تنش باعث می‌شود مشکلات تغذیه‌ای فراوانی برای درخت پسته به وجود آید. در این پژوهش تأثیر سطوح مختلفی از باکتری محرک رشد (ایزوله‌های R8 از باکتری Pseudomonas putida و R115 از باکتری P. fluorescens)، و قارچ مایکوریزا (در یک سطح قارچ مایکوریز Myco root، مخلوطی از سه گونۀ Glomus mosea، G. etunicatum و G. intraradices ) بر سه رقم پسته شامل بادامی زرند، اکبری و احمدآقایی در یک خاک شور به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی بررسی شد. نتایج حاکی از این بود که تیمار استفادۀ توأم قارچ و باکتری ایزولۀ باعث افزایش مقدار کلروفیل به میزان 83/49%، 12/42% و16/19% به ترتیب در رقم‌های بادامی، اکبری و احمدآقایی نسبت به شاهد شدند. بعد از تیمار استفادۀ توأم قارچ مایکوریزا و باکتری PGPR ایزولۀ R8 بیشترین افزایش در میزان کلروفیل برگ مربوط به کاربرد توأم قارچ مایکوریزا و باکتری ایزولۀ R153 بود که به ترتیب کلروفیل را درمقادیر 25/31%، 12/30% و 25/15% به ترتیب در رقم‌های بادامی، اکبری و احمدآقایی نسبت به شاهد افزایش دادند. بعد از دو تیمار ذکر شده به ترتیب تیمارهای استفاده از قارچ مایکوریزا، باکتری ایزولۀ B1 و سپس باکتری ایزولۀ B2 هر یک به تنهایی باعث افزایش میزان کلروفیل برگ شدند. در مورد صفت رشدی قطر ساقه نیز روند مانند میزان کلروفیل بود و بیشترین قطر ساقه مربوط به تیمار کاربرد توأم قارچ مایکوریزا و باکتری ایزولۀ R8 بود که به ترتیب میزان قطر برای ارقام مختلف بادامی، اکبری و احمدآقایی 30/3 (شاهد 90/1 میلی‌متر)، 05/3 (شاهد 47/1میلی‌متر) و 84/2 (شاهد 45/1 میلی‌متر) مشاهده شد. بر اساس نتایج این آزمایش می‌توان نتیجه گرفت که استفاده از قارچ مایکوریزا و باکتری PGPR در خاک-های شور با تأثیر بر روی فیزیولوژی گیاه می‌تواند، به رشد گیاه کمک نموده و خصوصیات رشدی و فیزیولوژیکی را بهبود بخشد.
کلیدواژه ها
موضوعات
 
Title
Investigating of the Mycorrhiza and PGPR effects on the chlorophyll and pistachio stem diameter character in a saline soil
Authors
jalal gholamnezhad, marzieh zeinali, Seyad Alireza Emsmaeilzadeh, Mostafa Shirmardi, Azam Jafari, Jasem Zare Dbbani
Abstract
Pistachio is one of the most important products of the garden, which is known as the Iranian name and its production in our country has a historical record. One of the most important problems in Iran's pistachio areas is soil salinity, which causes a lot of nutritional problems for pistachio trees. In this study, the effects of different levels of Pseudomonas PGPR (R8 from Pseudomonas putida and R115 isolate from P. fluorescens) and Mycorrhiza fungi (one level of Myco Root, a mixture of three species Glomus mosea, G. etunicatum and G. intraradices) on three pistachio cultivars including Badami Zarand, Akbari and Ahmad Aghaei were studied in a saline soil, as a factorial experiment in a completely randomized design. The results showed that combined treatment of mycorhiza and bacterial isolates increased the chlorophyll content by 49.83%, 42.12% and 19.6%, respectively, for Badami, Akbari and Ahmad Ahagai cultivars compared to the control. After co-administration of mycorrhizal fungi and PGPR isolate of R8, the highest increase in leaf chlorophyll content was observed in R153+mycorrhiza treatment, 31.5%, 30.12% and 25.25%, respectively for Badami Akbari and Ahmad Ahaghi cultivars, respectively compared to the control. After two treatments, mycorrhizal fungi, isolate B1 bacteria and then isolate B2 bacteria alone increased the chlorophyll content leaves. For growth character, the stem diameter increase was similar to the increase of chlorophyll content and the highest stem diameter was observed in the Mycorrhiza fungi + R8 isolate bacteria, the diameter stem for Badami, Akbari and Ahmad Ahaghi cultivarswas observed, respectively, 3.30 (control 1.90 mm), 3.05 (control 47.1 mm) and 2.84 (control 1.45 mm). Based on the results of this research, it can be concluded that the use of mycorrhiza and PGPR bacteria in saline soils can have an effect on plant physiology, help the plant growth and improve the growth and physiological characteristics.
Keywords
Chlorophyll, Mycorrhiza, Stem diameter, pistachio