واکنش ژنوتیپ‌های مختلف کدوئیان نسبت به ویروس موزائیک خیار
XML
نویسندگان
1گروه گیاهپزشکی/دانشکده کشاورزی/دانشگاه شهید باهنر کرمان
276169-14111
3هیئت علمی، بخش گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان
4بیماری شناسی گیاهی، گروه گیاهپزشکی ، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان
5کرمان-میدان پژوهش-دانشگاه شهیدباهنر کرمان
6گروه زراعت و اصلاح نباتات/دانشکده کشاورزی/دانشگاه شهیدباهنر کرمان
7گروه گیاهپزشکی/دانشکده کشاورزی/دانشگاه شهیدباهنر کرمان
چکیده
ویروس موزائیک خیار (Cucumber mosaic virus, CMV) یکی از شایع ترین ویروس‌های مزارع جالیز در ایران است. در این تحقیق 40 ژنوتیپ از خانواده کدوئیان شامل ( طالبی، خیار، خربزه، کدو و هندوانه) از مناطق مختلف کشور جمع آوری گردید و سپس واکنش آنها در برابر ویروس CMV و در قالب یک طرح کاملا تصادفی و با 10 تکرار ارزیابی گردید. بدین منظور گیاهان در مرحله برگهای اولیه (3تا 5 برگی) و با عصاره حاصل از توتون (Nicotiana glutinosa) آلوده به CMV مایه زنی شدند و پس از چهار هفته، شدت علائم و نیز میزان جذب ( OD405) آنها در الایزا ی غیر مستقیم ثبت و اندازه گیری شد. برای ارزیابی و کمی سازی علایم بر روی ژنوتیپ‌های بررسی شده، ازمقیاس با دامنه صفر (بدون علائم) تا پنج (تاولی شدید و بدشکلی) استفاده شد. بر این اساس ژنوتیپ‌ها به پنچ گروه کاملا حساس، حساس، نسبتا مقاوم، مقاوم و کاملا مقاوم تقسیم شدند. نتایج حاصل از داده های آماری نشان داد که اثر متقابل معنی داری بین علائم ناشی از آلودگی به ویروس CMV و ژنوتیپ ها وجود دارد. تمام ژنوتیپ های بررسی شده هندوانه (شامل 101، 108، 201، 120، 104، 123، Fara، Super Dragon و چارلستون گری) و ژنوتیپ‌های Tempo، خربزه Yellow Canaria، طالبی فلات، خربزه مشهدی Minnoo، خربزه June des Niagara، خیار Beit Alpha، خیار هیبرید Super N3 و کدو قلیایی به ترتیب مقاوم و کاملا مقاوم ارزیابی شدند. همچنین تعداد 16 ژنوتیپ نسبتا مقاوم، دو ژنوتیپ Rovena و زرد خارجی مقاوم، دو ژنوتیپ کدو حلوایی بازار و خیار وکتور نسبتا مقاوم و دو ژنوتیپ خیار (خیار درختی گاوریش و شبستر) نسبتا حساس تشخیص داده شدند. در این بررسی ژنوتیپ کدو Nigara Squash Shiraz بالاترین حساسیت را نشان داد.
کلیدواژه ها
موضوعات
 
Title
The reaction of different cucurbit genotypes against one cucumber mosaic virus strain
Authors
seyyed ziae mirhosseini, Hossain Massumi, Jahangir Heydarnejad, Akbar Hosseinipour, khadijeh salari, rouh allah Abdolshahi, mohammad madahian
Abstract
Cucumber mosaic virus (CMV) is one of the most prevalent viruses of cucurbit plants in Iran. In this research, the reaction of 40 commercial varieties of cucurbit including cucumber, squash, watermelon and melon was investigated against a CMV isolate under greenhouse condition. This study was performed based on completely randomized design with 10 replications.The seedlings were inoculated using CMV-infected tobacco (Nicotiana glutinosa) sap at 3-5 leaf stage and their reaction was evaluated based on symptom severity index and ELIZA OD405 values four weeks after inoculation. Each inoculated plants was graded using a 0-5 scale (0, plants free for symptoms; 5 plants showing blistering and malformation). The result of this study indicated that genotypes have appropriate genetic diversity for disease resistance and classified in five groups including highly susceptible, intermediate susceptible. moderately resistant, resistant and highly resistant. Contingency table in chi-square test showed significant interaction between genotypes and disease symptoms. In accordance with evaluated parameters, reaction of varieties to the virus was significantly different. At probability level of 1%, all watermelon genotypes (101, 104, 108, 120, 123, 201, Farao, Super Dragon and Charleston Gray) and some melon genotypes including (Tempo, Yellow Canaria, Minnoo and flat, June des Niagara), cucumber genotypes (Beit Alpha, Super N3) and squash (Ghaliaei genotype) were resistant (R) andhighly resistant (HR), respectively . In addition, 16 genotype moderately resistant (MR), two genotype (Revena and yellow) were resistant (R), two genotype intermediate susceptible (S) (Gavrish and Shabestar). Finally one genotype of squash (Niagara and Squah Shiraz) was highly susceptible (HS).
Keywords
Cucurbit, Cucumber mosaic virus, Cultivar resistant, Mechanical inoculation