تنوع گونه های Fusarium توکسین زای جدا شده از ذرت در ایران
XML
نویسندگان
1کرج ، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
2گروه گیاهپزشکی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران کرج
3گروه گیاهپشکی ، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
4-موسسه علوم تولید مواد غذایی انجمن ملی تحقیقات ایتالیا، باری
5موسسه علوم تولید مواد غذایی انجمن ملی تحقیقات ایتالیا، باری
چکیده
گیاه ذرت (.Zea mays L) سومین محصول زراعی از نظر اهمیت بعد از گندم و برنج در ایران است. متاسفانه این محصول در معرض آلودگی به طیف وسعی از بیمارگر های قارچی و مایکوتوکسن های خطر ناک در مزرعه و انبار قرار دارد. در این بین گونه های جنس فوزاریوم مهمترین عوامل کاهش کمیت و کیفیت این محصول محسوب می گردند. در این تحقیق به منظور شناسایی دقیقتر 234 جدایه فوزاریوم بدست آمده از استان های مهم تولیدکننده ی ذرت در ایران، توالی ناحیه ی ژنی EF-1α مورد ارزیابی قرار گرفت. این جدایه ها بر اساس مطالعات مورفولوژیکی پیشین در گونه های مختلفی با اسامی F.verticillioides، F.proliferatum ،F. subglutinas، F. thapsinum، F.redolens، F. solani، F. sacchari و (FIESC) species complex F. incarnatum equiseti قرار گرفته بودند ،و اما توالی یابی ناحیه ژنی EF-1α این امکان را برای ما ایجاد کرد که گونه های بیشتری از قبیل F. verticillioides، F. proliferatum، F. subglutinas، F. thapsinum، F. temperatum، F. nygamai، F. redolens، F. brachygibbosum، F. solani و FIESC بین جدایه های مذکور شناسایی نماییم. در این بررسی 21 جدایه مربوط به گونه ی کمپلکس FIESC در هفت گروه فیلوژنتکی مجزا قرار گرفتند. همچنین کلیه جدایه هایی که بر اساس خصوصیات مورفولوژیکی بسیار نزدیک به گونه ی F. sacchari بودند، به عنوان گونه ی F. subglutinans شناسایی شدند. همه ی این گونه ها قابلیت تولید طیف وسیعی از مایکوتوکسین ها مضر برای انسان و حیوان را دارند. علاوه بر این هر گونه ای پروفایل مایکوتوکسین مخصوص به خود را دارد. از این رو ، حضور طیف وسیعی از گونه های مذکور روی خوشه ی ذرت در ایران می تواند عامل نگرانی های زیادی در رابطه با خطر مسمومیت های ناشی از این گروه از قارچ ها باشد. در نهایت قابل ذکر است که این اولین گزارش از حضور گونه ی temperatum F. و F. brachygibbosum همراه دانه ی ذرت در ایران می باشد.
کلیدواژه ها
موضوعات
 
Title
Variability of toxigenic Fusarium Species isolated from Maize in Iran
Authors
Maryam Fallahi, Hosein Saremi, Mohammad Javan nikkhah, Antonio Moretti, Stefania Somma
Abstract
Maize (Zea mays L.) is the third largest planted crop after wheat and rice in Iran. Unfortunately, this crop is vulnerable to diverse fungal species attack and mycotoxin contamination in field and storage. Species belonging to Fusarium genus, are among the most important fungal pathogens of maize and affect its productivity and kernel quality. In this research, in order to accurately identify of 234 strains of Fusarium isolated from maize in Iran, we used sequences of EF-1α gene. Based on morphological characteristics, several different species were identified, namely F. verticillioides, F. proliferatum, F. subglutinans, F. thapsinum, F.redolens, F. solani, F.sacchari and species belonging to F. incarnatum equiseti species complex. However, the EF-1α gene sequences allowed us to identify a wider number of species: F. verticillioides, F. proliferatum, F. subglutinans, F. thapsinum, F. temperatum, F.nygamai, F.redolens, F. brachygibbosum, F. solani and FIESC speecies. Based on EF-1α gene sequences, the 21 strains belonging to the FIESC complex were divided into 7 separate phylogenetic groups. Also, all isolates described as F. sacchari, based on morphological characteristics, were identified as F. subglutinans through molecular analyses. All these species are able to produce a wide range of mycotoxins which are harmful to human and animals. Moreover, each species has its own mycotoxin profile. Therefore, the occurrence of such high level of different species on Iranian maize could be reason of great concern because of the toxigenic risk associated to these species. Finally, is worthwhile to underline that this is the first report of the presence of F. temperatum and F. brachygibbosum in maize grains cultivated in Iran.
Keywords
plant pathogens, EF-1&alpha, gene, morphological characteristics, mycotoxin profile