تأثیرآنتاگونیست‌های قارچی و باکتریایی بر برخی از عوامل پوسیدگی ریشه و طوقه خیار
XML
نویسندگان
1کرمان-سیرجان-نجف شهر-مسکن مهر فردای ماندگار- بلوک هشت غربی-واحد10
2عضو هیات علمی, گروه گیاهپزشکی, دانشکده کشاورزی,دانشگاه زابل,ایران
3عضو هیات علمی گروه گیاهپزشکی، دانشکده تولیدات گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان.
4عضو هیات علمی گروه زیست شناسی، دانشگده علوم، دانشگاه یزد، یزد.
چکیده
چکیده
خیار یکی از محصولات جالیزی پر مصرف است که در ایران هم به صورت تازه‌خوری بعنوان میوه مصرف می شود و هم برای تهیه انواع سالادها و خیارشور مورد استفاده قرار می گیرد. از ‏عوامل محدودکننده کشت خیار، بیماری‌های پوسیدگی ریشه و طوقه این گیاه است. با توجه به ماهیت خاکزاد بودن عوامل بیماری مبارزه شیمیایی با آن‌ها نه تنها کاملاً مؤثر نیست بلکه باعث تخریب محیط زیست نیز می‌گردد. از جمله راهکار‌های مؤثر مبارزه با این نوع بیماری‌ها رو‌ش های کنترل بیولوژیک و القاء مقاومت درگیاه می باشد. در این بررسی اثر بیوکنترلی ‏گونه‌های ‏Trichoderma harzianum، ‏T. virens، ‏ Pseudomonas fluorescens و Bacillus subtilis علیه پوسیدگی های طوقه و ریشه خیار ناشی از Fusarium oxysporum f.sp. radicis-cucumerinum، Pythium aphanidermatum و Phytophthora melonis در آزمایشگاه و گلخانه‌ مورد تحقیق قرار گرفت. از آزمون‌ کشت متقابل و ترکیبات فرار برای ارزیابی توان آنتاگونیستی سویه های مذکور در آزمایشگاه استفاده شد. بیشترین میزان هاله بازدارندگی با قطر 18 میلی متر توسط B.subtilis در مقابل P. aphanidermatum ایجاد شد. قارچ‌ T. harzianum که در آزمایشگاه بیشترین درصد بازدارندگی از رشد عوامل بیماریزا را داشت، برای بررسی های گلخانه ای مورد استفاده قرار گرفت. بررسی شدت بیماری و اجزای عملکرد خیار گلخانه ای رقم نگین در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار در تیمارهای مختلف انجام شد. تجزیه آماری داده‌ها با استفاده از نرم افزار SAS صورت گرفت و مقایسه میانگینها به وسیله آزمون دانکن در سطح احتمال %5 انجام شد. مقایسه بین تیمارها، در مقایسه با گیاهان شاهد سالم انجام شد. نتایج بررسی شدت بیماری نشان داد که این عامل آنتاگونیست روی پوسیدگی فوزاریومی ریشه و ساقه خیار و بوته میری فیتوفترایی با 81/32 و 75/18 بیشترین و کمترین درصد کنترل بیماری را داشت. تیمار مربوط به گیاهان سالم تلقیح شده با تریکودرما بیشترین تأثیر را در افزایش اجزای عملکرد در خیار داشت، در حالی که گیاهان آلوده شده به عامل پوسیدگی فوزاریومی ساقه و ریشه خیار کمترین عملکرد را داشتند. بررسی همبستگی بین شاخص شدت بیماری و وزن تر ریشه نشان دهنده همبستگی بالا بین آن ها در تیمارهای مختلف بود.
کلیدواژه ها
موضوعات
 
Title
Influence of fungal and bacterial antagonists on some causal agents of cucumber root and crown rots
Authors
samira reisi dehkordi, Naser Panjehkeh, Abdol Hossein Taheri, Kazem Sabagh
Abstract
Abstract
Cucumber is one of the vine crops widely consumed in Iran both as fresh fruit and in preparing different sorts of salads and cucumber pickles. Cucumber root and crown rots are the main constraints of the plant cultivation worldwide. Due to the nature of being soilborne the disease agents, their chemical control is not only ineffective but also destroys the environment. Biological control and resistance induction in plants are the combat approaches to these diseases. In the research, the biocontrol influence of Trichoderma harzianum, T. virens, Pseudomonas fluorescens and Bacillus subtilis were investigated against cucumber root and crown rots caused by Fusarium oxysporum f.sp. radicis-cucumerinum, Pythium aphanidermatum and Phytophthora melonis in both laboratory and greenhouse. Dual- culture and volatile compounds tests were used to evaluate the antagonistic power of these strains in the laboratory. The results showed that the highest inhibition zone with a diameter of 18 mm was induced by B.subtilis versus P. aphanidermatum. T. harzianum, which had the highest rate of inhibitory growth in the laboratory, was used for greenhouse studies. In different treatments, the disease severity and cucumber yield components of greenhouse grown cucumber, Negin variety, was evaluated in a completely randomized design with four replicates. Statistical analysis of the data was carried out using the SAS software and the averages were compared with healthy control plants by Duncan test at 5% probability level. The results revealed that this antagonistic agent had the highest and lowest disease control on F. oxysporum f.sp. radicis-cucumerinum and P. melonis with 32.81 and 18.75 percentage, respectively. Treatment related to Trichoderma-inspired healthy plants had the greatest effect on the increase of yield components in cucumber, while the infected plants with F. oxysporum f.sp. radicis-cucumerinum had the lowest yield. The disease severity index and root fresh weight showed a high correlation in different treatments. There is a high correlation between Trichoderma's antagonistic mechanisms under laboratory conditions and their biocontrol ability in greenhouse conditions in the case of F. oxysporum f.sp. radicis-cucumerinum.
Keywords
root and crown rots, biological control, Trichoderma harzianum, Negin variety