بررسی اثر پراکسید هیدروژن در کنترل پوسیدگی نرم و کپک خاکستری گوجه فرنگی Solanum lycopersicum
XML
نویسندگان
1پاکدشت ، پردیس ابوریحان دانشگاه تهران. کد پستی: 3391653755
2گروه حشره‌شناسی و بیماری‌های گیاهی، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، پاکدشت، ایران
3تهران- پاکدشت- پردیس ابوریحان- گروه حشره شناسی و بیماری شناسی گیاهی
4گروه حشره‌شناسی و بیماری‌شناسی، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، ایران
چکیده
گوجه فرنگی (Solanum lycopersicum) یکی از مهم‌ترین محصولات گیاهی است که نقش مهمی در تأمین نیاز غذایی و سلامت انسان دارد. کپک خاکستری Botrytis cinerea و پوسیدگی نرم Pectobacterium carotovorum از جمله مهم‌ترین بیماری‌های پس از برداشت گوجه فرنگی در سراسر دنیا هستند. از روش‌های مختلف شیمیایی، زیستی و فیزیکی به منظور کنترل بیماری‌های پس از برداشت استفاده می-شوند. کاربرد مواد شیمیایی اثرات مضری از جمله نبود خاصیت انتخابی، تاثیر سوء بر موجودات غیر هدف، به خطر افتادن سلامت انسان و محیط و نیز نابودی دشمنان طبیعی، یافتن روش‌های کاربردی جایگزین امری ضروری است. این تحقیق، به منظور تاثیر پراکسید هیدروژن (H2O2) بر میزان کنترل قارچ B. cinerea و باکتری P. carotovorum بررسی شد. میوه‌های گوجه فرنگی پس از ضدعفونی با هیپوکلرید سدیم با سوسپانسیون قارچ و باکتری مایه زنی شدند. سپس میوه‌ها در معرض غلظت‌های مختلف از پراکسید هیدروژن قرار گرفتند. غلظت‌های H2O2 مورد استفاده در این تحقیق شامل 5/1، 5، 10، 15 و 20 درصد بود. آزمایش‌ها در قالب طرح فاکتوریل در شرایط دمایی 2±20 درجه سلسیوس انجام شد. اندازه گیری قطر لکه‌های ایجاد شده روی میوه‌ها، به وسیله‌ دستگاه کولیس دیجیتالی انجام شد. نتایج نشان داد که غلظت-های 10 و 15 درصد از H2O2، کپک خاکستری تا 90 درصد و همچنین غلظت 20 درصد H2O2، به طور کامل این بیماری را مهار کردند. غلظت 15 و 20 درصدی H2O2، باعث مهار 90 درصدی پوسیدگی نرم باکتری P. carotovorum در گوجه فرنگی شدند. همچنین اطراف چاهک‌های اسپری‌شده با پراکسید هیدروژن بعد از مایه زنی، بافت نکروزه شد. بنابر نتایج حاصل و با مشخص‌شدن میزان کنترل قارچ کپک خاکستری و پوسیدگی نرم باکتریایی توسط پراکسید هیدروژن، و همچنین عدم برجای ماندن باقیمانده‌ آن روی میوه، سبب حفظ هرچه بیشتر شادابی و بازارپسندی محصول می‌شود. بررسی‌های بیشتر جهت مدیریت بیماری‌های پس از برداشت با استفاده از پراکسید هیدروژن به عنوان روش جایگزین ترکیبات شیمیایی مضر لازم است.
کلیدواژه ها
موضوعات
 
Title
The effect of hydrogen peroxide to control soft rot and gray mold of tomato Solanum lycopersicum
Authors
Mousa maghsodi, Heshmatollah Aminian, Nargues Falahi Charkhabi, Reza Sadeghi
Abstract
Tomato (Solanum lycopersicum) is one of the most important herbal products that plays an important role in human nutrition and health. Gray mold of Botrytis cinerea and soft rot of Pectobacterium carotovorum are the most important postharvest diseases of tomatoes worldwide. The various methods of chemical, biological and physical are used to control postharvest diseases. The use of chemicals has harmful effects, including lack of selective properties, harmful effects on non-target organisms, endanger human health and the environment and destruction of natural enemies, finding alternative methods is essential. This study was conducted to evaluate the effect of hydrogen peroxide (H2O2) on the control of B. cinerea and P. carotovorum. After disinfection with sodium hypochlorite tomato fruits were inoculated with a suspension of fungi and bacteria. Then the fruits were subjected to various concentrations of hydrogen peroxide. The concentrations of H2O2 used in this study was 1.5, 5, 10, 15 and 20%. Experiments were carried out in the form of a factorial design at a temperature of 20 ± 2 ° C. The diameter of the stains on the fruits was measured by a digital caliper. The results showed that concentrations of 10 and 15% of H2O2, gray mold to 90%, and also 20% H2O2 concentration, completely inhibited the disease. Concentrations of 15 and 20% H2O2 resulted in 90% inhibition soft rot of P. carotovorum in tomatoes. Also, around the wells that were sprayed with hydrogen peroxide after inoculation, necrotic tissue was formed. According to the results and by determining the control of gray mold and bacterial soft rot by hydrogen peroxide, and also the lack of remaining on the fruit retains more pleasure and product reunion. Further studies to manage postharvest disease using hydrogen peroxide as an alternative to Harmful chemical compounds is required.
Keywords
Tomato, Gray mold, Soft rot, Hydrogen peroxide, Control