ارزیابی مقاومت ارقام و لاین‌های لوبیا قرمز نسبت به Fusarium solani f.sp. phaseoli در گلخانه
XML
نویسندگان
1خیابان 17 شهریور کوچه مقدم پلاک 12
2مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان زنجان
3گروه بیماری شناسی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان
چکیده
بیماری پوسیدگی فوزاریومی ریشه لوبیا (Fusarium Root Rot) توسط بیمارگر خاکزی F. solani f.sp. phaseoli ایجاد می‌شود و خسارت فراوانی در مناطق لوبیا کاری دنیا و ایران ایجاد می‌کند. پوسیدگی فوزاریومی ریشه زخم‌های قرمز مایل به قهوه‌ای بر روی ریشه و انتهای هیپوکوتیل ایجاد می‌کند، زخم‌های بیماری با افزایش سن گیاه افزایش می‌یابد و به تدریج قهوه‌ای می‌شود. پوسیدگی ریشه به خصوص تحت شرایط استرس آبی افزایش می‌یابد. عامل بیماری بسیار پایدار در خاک است و برای مدت طولانی در خاک دوام می‌آورد و کنترل آن بسیار دشوار می‌باشد. به همین علت به کارگیری سایر روش‌ها بخصوص استفاده از ارقام متحمل می‌تواند در کاهش بیماری مفید باشد. در این بررسی واکنش شش رقم و 35 لاین لوبیا قرمز در برابر عامل بیماری در شرایط گلخانه با ایجاد آلودگی روی ریشه گیاهان مورد ارزیابی قرار گرفت. برای این منظور ابتدا جدایه‌های قارچ عامل بیماری از مزارع لوبیا استان زنجان جداسازی و بیماری‌زایی آنها روی بوته‌های لوبیا بررسی گردید و از بین آنها جدایه‌ای که دارای بیشترین بیماری‌زایی بود انتخاب شد و اثر آن روی ارقام و لاین-های مختلف لوبیا مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در شرایط گلخانه انجام شد. هفت صفت ارتفاع بوته، طول ریشه، وزن خشک بوته، وزن خشک ریشه، طول زخم بر روی طوقه، درصد خسارت عامل بیماری‌زا به ریشه و درصد علائم اندام برگی یک ماه پس از آلودگی اندازه‌گیری و آنالیز داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SAS انجام شد. نتایج نشان داد که هیچ کدام از ارقام و لاین‌ها، مقاومت کاملی نسبت به این بیماری ندارند و در بین ارقام رقم لوبیا قرمز محلی نسبت به بیماری حساس و رقم یاقوت نسبت به بیماری متحمل بودند.
کلیدواژه ها
موضوعات
 
Title
Evaluation of Resistance of some Red Bean Cultivars and Lines to Fusarium solani f.sp. phaseoli in Greenhouse Conditions
Authors
neda zand, Hossein Jafary, Roghayeh hemmati
Abstract
Bean root rot caused by soil pathogenic fungus, F. solani f.sp. phaseoli, is considered as one of the most important diseases of bean in the world and in Iran. It is very persistent disease in the soil and lasts for a long time in the soil, and its control is very difficult. Therefore, the use of other methods, especially the use of tolerant cultivars, can be useful in reducing the disease. In this study, the response of eight cultivars and 34 lines of red beans to the disease in greenhouse conditions was evaluated by contamination of root plants. In this study, the response of eight cultivars and 34 lines of red beans to the disease in greenhouse conditions was evaluated by inoculation of root plants. Samples of infected bean plants were collected from bean fields of Zanjan province and their pathogenicity was studied on bean plants. Among them, high virulent isolates were selected and its effect on the cultivars and lines of beans were examined. Experiment was conducted in a completely randomized design with three replicates and three observations in each replication under greenhouse conditions. The effect of infection with virulent isolate on growth factors of plant consisting foliage and root length, dried root and foliage weight, length of necrosis lesion on root, foliar disease severity and root disease severity was assayed. The results were showed that none of the cultivars had complete resistance to the disease and among the cultivars of red bean, Mahali cultivar was sensitive and Yaghout cultivar was tolerant to the disease.
Keywords
resistant, Red bean, Fusarium root rot, Morphological evaluation