تاثیر قارچ مایکوریز Glomus versiforme، باکتری آنتاگونیست Bacillus methylotrophicus و قارچ‌کش‌ کاربندازیم در کنترل بیماری پژمردگی فوزاریومی گوجه‌فرنگی
XML
نویسندگان
1اردبیل-جعفرابادمغان-خ انقلاب-ک صادقی
2گیاهپزکی، کشاورزی، تبریز، تبریز، ایران
3علوم خاک،کشاورزی، تبریز، تبریز، ایران
چکیده
قارچ Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici عامل بیماری پژمردگی فوزاریومی گوجه‌فرنگی و یکی از عوامل مهم محدودکننده کشت این گیاه در مزارع و گلخانه‌های استان آذربایجان‌شرقی می‌باشد. این پژوهش به‌منظور بررسی تأثیر قارچ مایکوریز Glomus versiforme ، باکتری آنتاگونیست Bacillus methylotrophicus ، قارچ‌کش کاربندازیم و تیمارهای ترکیبی از این عوامل زیستی و شیمیایی بر روی قارچ عامل بیماری در شرایط گلخانه‌ای و در دو رقم گوجه‌فرنگی پرایمو ارلی و فلات انجام گردید. در گیاهان تلقیح شده با قارچ فوزاریوم، درصد کلنیزه شدن ریشه‌ها به‌وسیله قارچ مایکوریز در دو رقم پرایمو ارلی و فلات به ترتیب 7/34 و 4/35 درصد تعیین شد و این میزان با حضور باکتری آنتاگونیست (در صورت استفاده از باکتری 48 ساعت قبل از بیمارگر) به ترتیب در دو رقم ذکر شده به مقادیر 53/39 و 7/46 درصد افزایش یافت. در گیاهان تیمار شده، هر سه عامل کنترلی و تیمارهای ترکیبی آنها توانستند وزن تر و خشک ریشه‌ها، وزن تر و خشک اندام‌های هوایی، طول ساقه و قطر ساقه را در مقایسه با گیاهان شاهد سالم و نیز در مقایسه با گیاهان شاهد آلوده به بیمارگر، افزایش دهند. از نظر شدت بیماری، تمام تیمارها با شاهد آلوده اختلاف معنی‌داری در سطح احتمال 5 درصد نشان دادند. در رقم پرایمو ارلی، تیمارهای ترکیبی باکتری آنتاگونیست‌-کاربندازیم و باکتری آنتاگونیست- قارچ مایکوریز (در صورت استفاده از باکتری و کاربندازیم 48 ساعت قبل از تلقیح با فوزاریوم) بیشترین میزان کاهش بیماری را به ترتیب به میزان 34/88 و 46/84 درصد ایجاد کردند. در گوجه‎فرنگی رقم فلات نیز تیمار کاربندازیم و تیمار ترکیبی باکتری آنتاگونیست‌-کاربندازیم (به شرط استفاده از آنها 48 ساعت قبل از تلقیح با فوزاریوم) توانستند شدت بیماری را به میزان 5/72 درصد کاهش دهند. تیمار ترکیبی مایکوریز- باکتری آنتاگونیست نیز در مقایسه با شاهد آلوده توانست 30 درصد باعث کاهش شدت بیماری در این رقم گردد.
کلیدواژه ها
موضوعات
 
Title
The effect of mycorrhizal fungus Glomus versiforme, antagonistic bacterium Bacillus methylotrophicus and Carbendazim fungicide on control of tomato Fusarium wilt
Authors
nasrin parsa, Ali viani, naser aliasgharzad
Abstract
Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici is the causal agent of tomato vascular wilt and one of the important restrictive agents in the cultivation of this plant in the fields and greenhouses of East Azerbaijan province. This research was conducted for study on the effect of mycorrhizal fungus Glomus versiforme, antagonistic bacterium Bacillus methylotrophicus, fungicide Carbendazim and combined treatments of these biological and chemical agents on fungal pathogen at glasshouse conditions in two cultivars of tomato (Primo early and Falat). In the plants inoculated with Fusarium, amount of root colonization by mycorrhizal fungus was evaluated at 34.7 and 35.4% in Primo early and Falat cultivars respectively and these levels were elevated to 39.5 and 46.7% in presence of antagonistic bacterium (if bacteria apply 48 hours before pathogen). All three control agents could increase fresh and dry weight of roots and shoots, diameter and length of stems of treated plants in compare with positive and negative control plants. Regarding the severity of the disease, all treatments showed a significant difference with control plants at 5% of probability. In Primo early, combined treatments of antagonistic bacterium-Carbendazim and antagonistic bacterium-mycorrhiza (when bacteria and fungicide applied 48 hours before inoculation with the pathogen) showed the highest level of disease control at 88.34 and 84.46% respectively. In Falat, also Carbendazim and combined treatment of antagonistic bacterium-Carbendazim (if applied 48 hours before inoculation) caused 72.5% reduction in disease severity. Combined treatment of mycorrhiza-antagonistic bacterium could decrease disease severity in this cultivar in the amount of 30% in compare with infected control plants.
Keywords
antagonist, Arbuscular mycorrhiza, Disease severity, Fusarium wilt