کاربرد تلفیقی Glomus mosseae ، Bacillus subtilis و Trichoderma harzianum بر روی رشد گیاه و کنترل نماتد ریشه‌گرهی (Meloidogyne javanica) در گوجه‌فرنگی
XML
نویسندگان
1کسری کوی دامپزشکی پلاک 8
2بیماری شناسی گیاهی
چکیده
در این بررسی تأثیر کاربرد جدایه‌هایی از قارچ‌های میکوریز آربوسکولار، باکتری‌های پروبیوتیک گیاهی و قارچ تریکودرما بر روی رشد گیاه گوجه‌فرنگی و همچنین کنترل نماتد ریشه‌گرهی Meloidogyne javanica) (، از قارچ میکوریز آربوسکولار Glomus mosseae ، باکتری ‌ Bacillus subtilis و قارچ Trichoderma harzianum مقایسه گردید. بدین منظور پس از اطمینان از کلنیزاسیون ریشه‌ها توسط قارچ میکوریز و باکتری (PGPR) و قارچ Trichoderma آزمایشی در قالب طرح کامل تصادفی با 16 تیمار و 4 تکرار در شرایط گلخانه انجام شد. به منظور مطالعه تأثیر این عوامل روی رشد گیاه گوجه‌فرنگی از شاخص‌های رشدی گیاه شامل (ارتفاع اندام‌های هوایی، طول ریشه، وزن‌تر و خشک اندام‌های هوایی و ریشه) و برای ارزیابی تأثیر این عوامل روی کنترل M. javanica از شاخص‌های رشد و نموی نماتد (تعداد گال و توده تخم روی هر گیاه، تعداد تخم در هر توده تخم، تعداد نوزاد سن دوم در خاک و فاکتور تولیدمثل Rf=Pf/Pi) استفاده گردید. در کاربرد منفرد هر یک از این عوامل، نتایج حاصل از تجزیه آماری در تیمارهای مختلف نشان دهنده توانایی بیشتر باکتری ‌ B. subtilis در مقایسه با سایر عوامل مورد بررسی در کنترل نماتد بود. اما در کاربرد تلفیقی قارچ میکوریز G. mosseae و باکتری ‌ B. subtilis توانستند به میزان 52% سبب کاهش تعداد تخم در توده تخم نسبت به تیمار شاهد نماتد گردند. این در حالی بود که کاربرد تلفیقی قارچ میکوریز G. mosseae، باکتری ‌ B. subtilis و قارچ T. harzianum بیشترین تأثیر را در کاهش شاخص‌های آلودگی به نماتد ریشه‌گرهی داشت به طوری که جمعیت لارو سن دوم را در خاک به میزان 56% کاهش داد. نتایج نشان داد که اگرچه کاربرد جداگانه قارچ میکوریز G. mosseae ، باکتری ‌ B. subtilisو قارچ T. harzianum باعث افزایش‌ رشد بخش‌های مختلف گیاه و همچنین کاهش شاخص‌های آلودگی نماتد شدند اما کاربرد تلفیقی این عوامل، نسبت به کاربرد جداگانه هریک از آن‌ها تأثیر بیشتری در افزایش و بهبود رشد گیاهان و همچنین کنترل نماتد ریشه‌گرهی داشت.
کلیدواژه ها
موضوعات
 
Title
Combined Application of Glomus mosseae, Bacillus subtilis and Trichoderma harzianum on Plant Growth and Controlling of Root-Knot Nematode (Meloidogyne javanica) in Tomato
Authors
fatemeh sohrabi, mahyar sheikholeslami, ramin heydari, saeed rezaee, ruholah sharifi
Abstract
In this study, the individual and combined impact of isolates from arbuscular mycorrhizal fungi (Glomus mosseae), Plant probiotic bacteria (Bacillus subtilis) and Trichoderma harzianum on tomato growth and also controlling of root knot nematode (Meloidogyne javanica) were investigated. For this purpose after assurance of root colonization by G. mosseae, B. subtilis and T. harzianum a factorial experiment based on a completely randomized design with 16 treatments and 4 replications was performed under greenhouse conditions. In order to study the effect of these agents on the growth of tomato plants, the plant growth indices (height of shoot, root length, fresh and dry weight of the aerial and root parts were measured. To evaluate the effect of these microorganisms on controlling M. javanica several growth and developmental indices related to the nematode, including number of galls and egg mass per plant, number of eggs in egg mass, number of second juveniles in the soil and reproductive factor, Rf = Pf / Pi were used. In single application of these microorganisms, the results of statistical analysis, indicated more ability of B. subtilis compared with other agents in controlling the nematode, however, in the combined application, G. mosseae and B. subtilis, could reduce 52% of the number of eggs in the egg mass comparing to nematode alone control treatment. Meanwhile, the combined application of G. mosseae, B. subtilis and T. harzianum had the highest effect on reducing indices of root-knot nematode infection, so that the population of second juvenile in the soil reduced by 56%. The results of this study show that although the single application of G. mosseae, B. subtilis and T. harzianum, increased the growth of different parts of the plant and reduced the indices of nematode infection, however, the combined application of these factors, compared to their separate application had a greater effect on the improvement of plant growth as well as controlling of M. javanica.
Keywords
Arbuscular mycorrhizal fungi (AMF), Integrated management, Organic agriculture, Plant probiotic bacteria