بررسی حساسیت چند رقم گردو به باکتری Xanthomonas arboricola pv. juglandis عامل بیماری بلایت باکتریایی
XML
نویسندگان
اذربایجان شرقی اهر خ قدس ک قدس دو پ 26
چکیده
بلایت باکتریایی گردو با عامل باکتری (Pierce,1901)Vauterin,1995 Xanthomonas arboricola pv. juglandis یکی از مهمترین عوامل کاهش کمیت و کیفیت محصول در این گیاه می‌باشد. به منظور بررسی حساسیت ارقام بومی گردو در استان آذربایجان شرقی به این بیماری، ابتدا از برگها و میوه های آلوده باغات گردوی استان اقدام به نمونه برداری گردید و بعد از انتقال نمونه ها به آزمایشگاه مراحل جداسازی، آزمون‏های بیوشیمیایی و بیماریزایی صورت گرفت. پس از استخراج DNAاز باکتری و انجام واکنشPCR ، باکتری عامل بلایت گردو با آغازگرهای اختصاصی ردیابی شد. قوی‌ترین جدایه باکتری از نظر بیماریزایی انتخاب شده و روی مقاوم‌ترین و حساس‏ترین رقم گردو تلقیح و علایم بلایت روی رقم‏های گردو مورد ارزیابی قرار گرفت . جهت بررسی اثرات متقابل باکتری با گیاه، مطالعه پروتئومی صورت گرفت. بدین منظور برگهای نهال ‌های چهار رقم گردو (کاغذی، پکان، خوشه ای، چندلر) با باکتری Xanthomonas arboricola pv. juglandis در شرایط گلخانه تلقیح شده و از برگهای دارای علایم بلایت باکتری نمونه برداری گردید. استخراج پروتئین به روش TCA-Acetone انجام شد. در ادامه برای الکتروفورز دو بعدی، در بعد اول از روش IEF و ژل‌های لوله ای و در بعد دوم از SDS-PAGE استفاده شد. رنگ آمیزی با آبی کوماسی انجام شد و از ژل‏ها تصویربرداری گردید. لکه‌های پروتئینی به کمک نرم افزار PD-Quest ، کمی سازی شده و با استفاده از نرم افزارهای موجود میزان تظاهر لکه‌های پروتئینی گیاه مقاوم و حساس مقایسه شد. در نتیجه الکتروفورز دو بعدی برگ نهال گردو در ارقام مورد مطالعه، بر اساس فاکتور القا (IF) منجر به شناسایی 15 لکه پروتئینی با تغییرات بیان معنی دار گردید.
کلیدواژه ها
موضوعات
 
Title
Study of sensitivity of some walnut cultivars to Xanthomonas arboricola pv. juglandis causal agent of walnut bacterial blight disease
Authors
shafighe Eskandari
Abstract
Walnut blight bacteria causes by Xanthomonas arboricola pv. juglandis is one of the most important disease in reducing the quantity and quality of the product in this plant. This study was conducted to evaluate sensitivity of some native walnut cultivars against Xanthomonas arboricola pv. juglandis. At first, the infected leaves and fruits of the nursery gardens were sampled and after transferring the samples to the laboratory, the isolation, biochemical and pathogenic tests were carried out. After DNA extraction and performing the PCR, the causative bacterial agent was detected with specific primers. The most violent bacterial isolates were selected for pathogenicity and evaluation of resistance or sensitivity of walnut cultivars. To study the interaction of bacteria with plant, a proteomic study was carried out. For this purpose, the leaves of four cultivars of walnut (Khosheii, Pecan, Chandler, Kaghazi) was inoculated with a most virulent isolate of Xanthomonas arboricola pv. juglandis in greenhouse conditions and samples were collected from bacterial symptoms. Protein was sampled from the aerial parts of walnut seedlings, and protein extraction was performed using TCA-Acetone method. For two-dimensional electrophoresis, in the first dimension, the IEF method and tube gels and the second dimension of SDS-PAGE were used. Coloring was carried out with Comassin Blue and was taken from the gels. Protein spots were compared with PD-Quest software and, using existing software, the level of protein spots displaying resistance and susceptibility was compared. As a result, two-dimensional electrophoresis of walnut leaves in the studied cultivars, based on induction factor (IF), resulted in the identification of 15 protein spots with significant changes in expression.
Keywords
Walnut bacteria, Xanthomonas arboricola pv. juglandis, Proteome, interactions