اولین گزارش از پوسیدگی و بافت‌مردگی مریستم انتهایی بادمجان ناشی از Klebsiella pneumonia در ایران
XML
نویسندگان
1تبریز
2استان فارس-زرقان-مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی هرمزگان
چکیده
طی بازدیدهای انجام شده در پاییز 1395 از مزارع بادمجان در منطقه ایسین، علائم پوسیدگی، لکه‌های بافت‌مرده‌ و قهوه‌ای، همراه با ترشح صمغ و بوی بد به خصوص در مریستم انتهایی گیاهان بادمجان مشاهده گردید. به منظور بررسی و شناسایی عامل بیماری، بوته‌های گیاهان آلوده به آزمایشگاه منتقل شده و پس از سترون کردن سطحی، بافت‌های آلوده به قطعات سه میلی‌متری بریده و توسط هیپوکلریدسدیم 5/0 درصد به مدت 30 ثانیه ضدعفونی شده و پس از آبکشی بافت‌ها با آب مقطر سترون، به مدت 30 دقیقه در آب مقطر سترون نگهداری شدند. سپس سوسپانسیون حاصل روی محیط کشت آگار غذایی (NA) کشت گردید.. پس از 48 ساعت نگهداری در 28 درجه سلسیوس، چهار نوع کلونی باکتریایی با فنوتیپ متفاوت روی محیط کشت ظاهر شدند. آزمون فوق حساسیت (HR) روی گیاه شمعدانی و آزمون اثبات بیماری‌زایی روی گیاهان جوان بادمجان انجام گردید. گروهی از باکتری‌ها که روی شمعدانی HR مثبنت بودند، در آزمون بیماری‌زایی پس از مایه‌زنی در محل اتصال شاخه‌ها به گیاه توانستند علایم را روی گیاهان بادمجان ایجاد کنند. از این علایم باکتری‌های مایه‌زنی شده دوباره جداسازی شدند. جدایه بیمارگر براساس روش‌های مولکولی و آزمون‌های بیوشیمیایی شناسایی شد. بدین منظور پس از استخراج DNA، با آزمون PCR بخشی از ناحیه 16S rRNA این جدایه‌ تکثیر و توالی‌یابی شد. در آزمون‌های بیوشیمیایی باکتری گرم منفی، اکسیداز منفی، کاتالاز مثبت، بی‌هوازی اختیاری، سیترات مثبت، هیدرولیز ژلاتین منفی بود. با توجه به علام بیماری، خصوصیات فنوتیپی، آزمون بیماری‌زایی و توالی‌یابی ناحیه 16S rRNA، نقش باکتری Klebsiella pneumonia در ایجاد علایم پوسیدگی در گیاهان بادمجان اثبات شد. باکتری K. pneumonia قبلا نیز به عنوان بیمارگر گیاهانی مانند ذرت و پیاز در چین معرفی شده است. این نخستین گزارش از ایجاد بیماری‌ توسط این گونه روی بادمجان از ایران می‌باشد.
کلیدواژه ها
موضوعات
 
Title
First Report of Eggplant’s Meristem Rotting and Necrosis Caused by Klebsiella pneumonia In Iran
Authors
yalda vasebi, Mohammad Mehdi Faghihi
Abstract
Eggplants with stinky rotting, necrosis and oozing symptoms on primary meristems were observed in Isin (Hormozgan province, Iran) in November 2016. In order to investigate and identify the causal agent, the plants were transferred to the laboratory. Infected tissues of diseased plants after cutting into 3 mm in length pieces were surface-sterilized in 0.5% sodium hypochloride for 30 sec, rinsed 3 times in sterilized water. Tissues were then keep into sterilized water for 30 min, and the suspension was streaked onto Nutrient agar (NA) plates, and incubated at 28°C for 48 h. Four morphologically different colonies were purified and selected for further characterization. Hypersensitivity reaction (HR) and pathogenicity tests were performed on pelargonium leaves and young eggplant foliage, respectively. One pathogenic strain with positive HR reaction, caused symptoms on eggplant seedling in the site of injection in pathogenicity test. The inoculated bacteria were re-isolated from the symptoms. The pathogenic strain was identified based on biochemical and molecular tests. So, DNA of the pathogenic strain was extracted and 16S rRNA was partially amplified using PCR and sequenced. In biochemical tests, this strain was Gram negative, oxidase negative, catalyse positive, facultative anaerobic, citrate positive, and gelatin hydrolyze negative. Based on the disease symptoms, phenotypic and pathogenicity tests and sequencing data of 16S rRNA, Klebsiella pneumonia was identified as the causal agent of eggplant rotting. The K. pneumonia has been reported as the causal agent of onion and maize diseases in China. This is the first report of disease on eggplant and the causal bacterium in Iran.
Keywords
Biochemical test, Bacteria, eggplant, Pathogenic, 16S rRNA